Regionalt kök

  Kindziuk är en hård korv som görs av svinmagsäck, som hade legats i saltlake, fylld med rå köttfärs med kryddor såsom vitlök, salt och peppar och som röks i 3-4 veckor i kallrök.

  Sękacz (spettekaka) är en kaka som bakas av ägg, mjöl, smör och grädde på en rulle som är horisontellt upphängd nära eld. Medan rullen roterar, häller man stegvist blandningen på den. Då ett kaklager har satt sig på rullen och gräddats färdigt, häller man på nästa lager. Kakan formar medan den stelnar karakteristiska kvistar vars storlek och form beror på rullens rotationshastighet.

  Pampuchy (Pempuchy)
Ingredienser: 1 kg mjöl, 1 l mjölk, 3 ägg (2 äggulor, 1 hel ägg), 50 g jäst, 2 sked olja eller smör, 5 sked socker, vaniljsocker. Tillagning: blanda jäst med socker, lägg till lite varm mjölk och låt blandningen vila så att den kan jäsa upp. Blanda mjöl med de övriga ingredienserna (i slutet lägg till den uppjästa blandningen), knåda degen noggrant och lämna den därefter en stund för uppjäsning. Kavla den färdiga degen med en avlång kavel och skär den i runda bitar. Stek bitarna på het olja.


Small Project Fund „Lietuva – Polska” 2007 - 2013